top of page

In opdracht van de drie woningbouwcorporaties (Havensteder, Woonbron en Vestia) is in 2017 door EROPAF een onderzoek uitgevoerd naar de aanpak van huurachterstanden in IJsselmonde. Een specifiek onderdeel van het (actie-)onderzoek is de samenwerking tussen de genoemde woningbouwcorporaties & Bureau Frontlijn. Formele opdrachtgever is Havensteder. 

​

Doel van het onderzoek is het zichtbaar maken en vergelijken van de aanpak en opbrengst (zowel kwalitatief als kwantitatief) van de interventie door Bureau Frontlijn in vergelijking tot de uitkomsten van een regulier incassotraject bij huishoudens met een huurachterstand.

​​

  • Dit is geen klassieke studie naar de effecten van de inzet van Bureau Frontlijn in vergelijking tot de reguliere aanpak van de drie corporaties. Dit is om een aantal onderzoekstechnische redenen in deze opzet niet haalbaar. 1) Er zijn veel alternatieve verklaringen voor de gevonden cijfers (bijvoorbeeld: afname huisuitzettingen is al een tijdje een trend, wat is dan de specifieke bijdrage van een bepaalde interventie?) 2) de praktijk veranderde in de loop van het onderzoeksjaar (2017).  3) kwantitatieve gegevens voor een gedegen vergelijking ontbreken.

  • Het sociale domein IJsselmonde is geen laboratoriumsituatie maar een levende en lerende praktijk die wij een tijdje hebben gevolgd en wellicht ook door onze aanwezigheid hebben beïnvloed.

  • We presenteren weinig abstracte gegevens, algemene gemiddelden en geaggregeerde data. We vertellen de verhalen uit de praktijk, laten zien wat er gebeurt en hoe de verschillende benaderingen en formele werkwijzen in de praktijk uitpakken. We laten zien dat hoe praktijksituaties erg uiteen kunnen lopen. Deze narratieve analyse vertelt wat er werkt, wat er minder goed loopt.

  • We hebben in de filmpjes en verhalenboek expliciet aandacht voor het perspectief van de huurders. 

​

bottom of page